Border Collie – een van de slimste hondenrassen!

  • 6 min read
border collie

Oorspronkelijk komt de Border Collie bij het grensgebied tussen Engeland en Schotland vandaan. Dit grensgebied wordt de borders genoemd, Collie betekent herdershond. Daar komt de naam vandaan. Het hondenras is middelgroot en stamt uit de hondengroep herdershonden. Ze werden voornamelijk gefokt voor schapen drijven.

Uiterlijk, ziektes en erfelijkheid bij Border Collies

Reuen krijgen gemiddeld een schofthoogte van 53 cm. Teefjes blijven wat kleiner. Over het algemeen geldt dat Border Collies harmonieus gebouwd zijn. Ze hebben een sierlijk silhouet. Ze moeten langere tijd achtereen actief kunnen zijn.

Border Collies hebben een middelmatig lange tot korte vacht. Over het algemeen hebben ze een zwart-witte kleur. Andere kleuren die voorkomen bij Border Collies zijn blauwgrijs, wit met bruin, driekleurig en grijze vlakken op een grijsblauwe vacht (bleu merle). Standaard overheerst de kleur wit nooit.

De oren staan recht overeind, waarbij in enkele gevallen de punt van het oor omlaag kan vallen. In rust wordt de staart van de Border Collie normaal laag gedragen, waarvan de punt omhoog gaat.

Erfelijkheid en ziektes die voorkomen bij Border Collies zijn:

  • epilepsie (idiopatische)
  • gen mutatie (MDR1)

Verder zijn er erfelijke ziektes zoals congenitale doofheid, selectieve cobalamine malabsorptie, grey collie syndroom, Collie eye anomaly (CEA), primaire lens luxatie, Progressieve retina atrofie (PRA).

Wat is het karakter van een Border Collie?

De Border Collie, is een alerte hond vol enthousiasme. Deze hond loopt over van energie. Het verbazende van deze hond, is zijn uithoudingsvermogen. De Border Collie, is een schapendrijver en beheerst duidelijk een achtervolgingsdrift. Bovendien is de Border Collie een de slimste hondenrassen.

Wanneer de Border Collie zich gaat vervelen, dan uit dit zich in het achtervolgen van huisdieren, voorbijgangers zoals wandelaars, hardlopers, fietsers en het komt voor dat de Border Collie auto’s achtervolgt. Een Border Collie moet genoeg te doen hebben om dat te voorkomen (hiervoor raad ik altijd zogenaamd ‘intelligent honden speelgoed aan’, bekijk bijvoorbeeld deze Trixie Turn Around eens)! Bij een consequente opvoeding zijn ze vriendelijk en gehoorzaam. Terechtwijzende woorden hebben grote invloed, ze zijn daar namelijk behoorlijk gevoelig voor.

Een Border Collie heeft behoefte aan aandacht en wil regelmatig aangehaald worden. In enkele gevallen hechten ze zich in het bijzonder aan één iemand. Ze zijn niet even geschikt voor gezinnen met kleine kinderen. Wanneer de Border Collie het drijven niet kwijt kan in een juiste activiteit, zou het drijfgedrag kunnen krijgen naar (kleine) kinderen.

Als baas moet je sportief zijn en actief genoeg zijn. Het liefst zou je met de hond moeten gaan trainen. Op die manier voorkom je verkeerde drijfgedrag. Er zijn Border Collies die nerveus of angstig zijn en angstagressie tonen. Dit kun je voorkomen door een pup te kopen, die op een verantwoordelijke manier is gefokt. Daarnaast voorkom je angst met een juiste opvoeding.

Hoe verzorg je een Border Collie goed?

Een Border Collie moet regelmatig geborsteld worden. Vooral de staart, onder de oksels, achter de oren en aan de achterpoten. Verwijder overtollig haar uit de oren om infecties te voorkomen.

Enkele tips voor het wassen en borstelen van de vacht van een Border Collie zijn:

Je moet een Border Collie af en toe voorzien van een wasbeurt. Je moet niet vaker dan 2-3 keer per maand wassen. Een goede hondenshampoo tast de vetlaag van de huid niet aan. Let erop dat je een PH-neutrale shampoo gebruikt, speciaal voor honden (bijvoorbeeld deze van Oxyfresh, deze heeft een sterke reinigingskracht zonder gebruik te maken van chemicaliën of alcohol!). Droog je Border Collie zo goed mogelijk af, na de wasbeurt. Wacht met het naar buitengaan totdat de ondervacht goed is gedroogd. Controleer de vacht minstens één keer in de week op vervilting en klitten. Knip ongeveer drie keer per jaar de haren van de vacht tussen de voetzolen.

border-collie activiteit

Activiteiten die goed zijn voor een Border Collie

Een Border Collie heeft voldoende beweging nodig! Minstens twee uur per dag aan intensieve beweging heeft deze enthousiaste schapendrijver wel nodig. Gewoon wandelen en af en toe een balletje gooien, is voor deze actieve hond niet genoeg. Het wil graag interactie één op één met zijn baas.

De slimme hond wil graag zijn hersens gebruiken. Het heeft behoefte aan onder anderen speurspelletjes, verschillende oefeningen en aan hondensport. Denk bijvoorbeeld aan flyball, doggydance of aan een behendigheidssport.

Je kunt ook een cursus schapen drijven gaan volgen met je Border Collie. Er zijn verschillende organisaties in Nederland die deze cursus geven. Deze kun je eenvoudig online op zoeken. Bijvoorbeeld bij Border Collie Club Nederland kun je cursus schapen drijven vinden. Je kunt met de cursus schapen drijven beginnen met een Border Collie vanaf zeven maanden. Laat je Border Collie vroegtijdig kennis maken met de schapen. Zorg ervoor dat er altijd een professionele begeleider bij is. Het is nodig dat je Border Collie basis kennis bezit, voordat deze de schapen gaat ontmoeten!

Socialisatie van je pup

Je moet de Border Collie goed laten socialiseren. Border Collies zijn gevoelige honden. Wanneer ze niet op jonge leeftijd om leren gaan met nieuwe omstandigheden, kunnen ze angstig worden. De fokker moet daar al direct mee beginnen en thuis moet je daarmee doorgaan. Het kost wat van je geduld en doorzettingsvermogen, maar je houdt er een goed getrainde Border Collie aan over. De Border Collie moet rustig aan leren.

e hebben een sterk uithoudingsvermogen en kunnen extreem lang doorgaan. Het is verstandig om als baas, je Border Collie te dwingen om rust te nemen. De gevoeligheid van deze hond, zorgt ervoor dat bij te lang of te hard straffen, de hond angstig kan worden. Let goed op de toon van je stem, wanneer je bestraft. Beloon je hond direct na goed gedrag.

Let erop dat ze niet vergeten te eten, ze zijn soms te druk met hun activiteiten dat ze eten daardoor vergeten. Zorg voor een vast voerschema. Wissel training van gehoorzaamheid voldoende af. Deze slimme hond zal de training anders snel saai gaan vinden.