De Poedel, één van de slimste honden

  • 5 min read
Poedel

De oorsprong van de Poedel

Het origine en waar de naam van het ras is ontstaan weet niemand met zekerheid. Maar er zijn natuurlijk theorieën, zo zijn de meeste het erover eens dat de Poedel oorspronkelijk uit Duitsland komt. En daarna ontwikkelde tot een eigen ras in Frankrijk. Vroeger werd de Poedel ingezet bij het jagen, ze worden nog steeds hiervoor gebruikt, maar het is ook een echt huisdier geworden.

De Franse naam voor Poedel is zelfs een afgeleide van de naam voor een vrouwtjes eend, juist omdat die werd meegenomen tijdens de jacht. De jager schoot de eenden, en de hond haalde die uit het water. Vroeger trimde ze de Poedel bij bepaalde gebieden om het gewicht te verminderen, op andere plaatsen lieten ze lang haar groeien om gewrichten en vitale organen te beschermen tegen het koude water. De Poedel is speciaal ontwikkeld voor de jacht op watervogels en is ook één van de oudste rassen die daar voor zijn.

De Barbet of ook wel de Franse Waterhond genoemd is eigenlijk een voorvader van de Poedel. De Poedel is ontstaan door deze te kruisen met een ander ras. Je kunt zelfs bepaalde eigenschappen en kenmerken terug vinden in de Barbet, die ook aanwezig zijn in de Poedel.

De uiterlijke kenmerken van de Poedel

Aardig wat mensen denken dat de Poedel een verwend en arrogant hondenras is, maar dit is helemaal niet waar. Ze zijn juist enorm energiek, zachtaardig, intelligent en op hun baas gericht. Het is een enorm trouw ras, eens dat je hond dus gewend is aan je zal deze uiteraard alles voor je doen. Het wordt vaak misgeïnterpreteerd dat deze honden arrogant zijn, omdat hij zo’n fiere, sterke en trotse houding heeft.

De grote Poedel, ook wel koningspoedel genaamd, de middelgrote poedel, de dwergpoedel en toy poedel zijn de vier verschillende soorten van dit ras. Een van de bekendste uiterlijke kenmerken van een Poedel zijn de krullen, dit ras heeft twee verschillende vachttypen. Deze zijn genaamd de kroesvacht en de koordvacht.

De beharing van een kroes Poedel is overvloedig van fijne samenstelling, deze is wollig en veerkrachtig. De vacht van een koorden Poedel is ook wollig, dicht en vormt opmerkelijke koordjes. Deze vacht moet echt wel onderhouden en worden bijgeknipt. De kleur van de vacht kan variëren tussen zwart, wit, bruin, grijs, rood of abrikoos.

Als je allergisch bent voor hondenharen, zijn Poedels zeker het overwegen waard. Ze verharen nauwelijks en door hun dichte vacht is het aantal huidschilfers ook opvallend weinig. Dit is een van de redenen waarom deze hond hypoallergeen wordt genoemd.

De koningspoedel is het meest evenwichtige van de vier soorten, hierdoor is die erg gewild in gezinnen, in combinatie met kinderen of samen met andere huisdieren. Uiteraard zijn de andere typen hiervoor ook geschikt, maar het kan een uitdaging zijn. Het is zeker belangrijk om ze goed te socialiseren, maar dit telt uiteindelijk voor elk hondenras.

De verzorging en gezondheid van een Poedel

Onderhoudt bij deze soort is van groot belang, omdat hun vacht in bepaalde gevallen het nodige discomfort kan veroorzaken. De dikke vacht van je Poedel borstelen is niet zo simpel, daarom is het aangeraden om de vacht elke zes tot acht weken te laten trimmen. Dit is de beste manier om er voor te zorgen dat de vacht van je hond in top kwaliteit blijft.

Ook de oren hebben regelmatig een controle nodig, het kan voorkomen dat de lange krullende haren in de gehoorgang groeien. Dit kan voor infecties zorgen, dus wanneer de haren van de oren te lang worden, wordt het aangeraden deze regelmatig na te kijken en te knippen. Dit hoef je natuurlijk niet zelf te doen, je kunt je Poedel professioneel laten trimmen in een trimsalon.

Er zijn enkele erg gevaarlijke ziektes en gezondheidsaandoeningen bij de Poedel. Zoals:

  • de ziekte van Addison
  • maagtorsie
  • hypo- en hyperthyreoïdie
  • inklappende luchtpijp
  • epilepsie
  • heupdysplasie.

Alsnog door deze gevaarlijke aandoeningen wordt de Poedel nog steeds erg oud, tussen de twaalf en vijftien jaar. De juiste voeding en regelmatige beweging veroorzaken het potentieel van een gezond leven.

De karaktereigenschappen van de Poedel

De Poedel is erg ondeugend en speelt dolgraag, hij is gek op mensen en wil graag plezieren. De Poedel is één van de meest intelligentste honden in de wereld, en daar zul je snel achter komen! Trucjes aanleren gaat dus erg snel en gemakkelijk. Ze hebben enorm veel energie en zijn dol op bewegen, rennen, fietsen en zwemmen, ze zijn er gek op.

Poedels zijn zeker geschikt om zowel in beperkte ruimte zoals een appartement als op een groot landgoed te leven, het is in alle omstandigheden belangrijk dat ze voldoende beweging krijgen. Op gezelschap, mensen of binnenhuis leven, samen met de familie zijn Poedels dol, vooral de meer kleinere soorten. Als eigenaar van een Poedel moet je er wel erg op letten dat je je Poedel geen slechte gewoontes aan leert. Door hun bijzondere intelligentie leren ze snel. Maar het is aan de eigenaar om de juiste dingen aan te leren, daarom kun je je ook altijd inschrijven voor gehoorzaamheidslessen met trainers.

De intelligentie bij honden wordt vaak gedefinieerd door middel van hoe simpel ze zijn te trainen, en de Poedel staat zeker in het lijstje van de intelligentste honden. Met alleen maar de Border Collie die boven haar staat dat is dus erg intelligent. In de achttiende eeuw werd de Poedel gekleed in kleren en getraind om zo acts uit te voeren.