Golden Retriever: Een populaire gezinshond

golden retriever

De golden retriever staat bekend als een van de meest populaire familie honden, maar wat maakt dit ras zo populair? Hieronder bekijken we wat de golden retriever onderscheidt van andere populaire hondenrassen, inclusief hun intelligentie en trainbaarheid. Lees verder om meer te weten te komen over deze lieve hond, inclusief de geschiedenis, feiten en wat er nodig is om er een in uw huishouden te hebben.

Britse Versus Amerikaanse Golden Retrievers

Er zijn twee soorten golden retriever die algemeen erkend worden, dit is hetzelfde als bij Labrador retrievers. Deze twee variaties onderscheiden zich alleen al door hun fysieke uitstraling.

De Engelse Golden Retriever

Het Engelse type golden retriever komt het meest voor in Australië en Europa. Net als bij Labrador retrievers is de snuit van de Engelse golden retriever korter en breder en heeft hij een blokkerigere bouw. De poten en staart van de Engelse retrievers zijn korter en de borst is dieper dan de Amerikaanse golden retrievers. Engelse retrievers zijn over het algemeen zwaardere honden en hebben rondere ogen in tegenstelling tot de driehoekige ogen van de Amerikaanse golden retriever honden.

De Amerikaanse Golden Retriever

Het Amerikaanse type golden retriever is niet zo blokkerig gebouwd als het Engelse type golden retriever en lijkt vaak slungeliger. De schedel is slanker dan de brede schedel van het Britse type en de benen en staart zijn langer.

Sommige mensen maken ook onderscheid tussen de Amerikaanse en Canadese golden retrievers, maar de meeste combineren de Canadese met de Amerikaanse als één groep. De Canadese golden retrievers, wanneer ze onderscheiden worden, worden onderscheiden door de verschillende dichtheid van hun vacht en hun donkerdere kleur. Canadese retrievers worden ook beschouwd als dunnere honden dan de Amerikaanse.

De uitstraling van de Golden Retriever

De golden retriever is tussen de 50 en 60 centimeter hoog. De vrouwtjes zijn over het algemeen kleiner dan de mannetjes die tussen de 50 en 55 centimeter groot zijn, terwijl de mannetjes tussen de 55 en 60 centimeter groot zijn. Vrouwelijke golden retrievers zijn ook vaak lichter dan mannetjes met een gewicht tussen de 25 en 30 kilo, terwijl mannetjes tussen de 27 en 36 kilo wegen.

De golden retriever is een middelgroot ras met een zwart tot bruinzwart gekleurde neus en een knaagbeet. De ogen van dit ras zijn diep bruin en relatief groot van formaat tot aan de schedel. De oren van dit ras hangen laag en dicht bij het gezicht. Een ander herkenbaar kenmerk van dit ras is de dikke en geveerde staart. Aan de achterkant van de benen, aan de onderkant van de buik en aan de voorkant van de nek is ook bevedering te zien.

De vacht van de Golden Retriever

De golden retriever is altijd goud van kleur, maar de tinten goud variëren van licht crème tot diep goud. Naarmate de hond ouder wordt is het niet ongebruikelijk dat hij lichter wordt in kleur en bijna wit wordt rond de ogen en snuit, evenals de voeten en onderbuik. De dubbele vacht van dit ras is waterbestendig en dik. De ondervacht is ontworpen om water van de huid af te weren en te helpen bij het vasthouden van lichaamswarmte, zelfs wanneer het vrij koud is. De vacht van de golden retriever heeft de neiging om het hele jaar door te verharen, maar vooral in het voorjaar. Een gezonde vacht kan worden onderhouden met regelmatige verzorging. De vacht moet zowel gekamd als geborsteld worden met een borstel met stevige haren. Net als bij andere retrievers is het belangrijk om het baden tot een minimum te beperken om te voorkomen dat de vacht van de oliën die nodig zijn voor het behoud van de gezondheid van de huid wordt gestript. Droogshampoo kan naar behoefte op de vacht van de hond worden gebruikt. Vanwege het gemiddelde niveau van verharing is dit geen hond voor huishoudens met gezinsleden die allergieën hebben.

De gezondheid van de Golden Retriever

Helaas is het ras van de golden retriever gevoelig voor een aantal gezondheidsproblemen. Een aanzienlijk deel van deze gezondheidsproblemen is het gevolg van ‘overfokkerij’ door onverantwoordelijke fokkers. Enkele van de meest voorkomende gezondheidsproblemen die bij golden retrievers voorkomen zijn: kanker (met name mastceltumoren), heupdysplasie, hartaandoeningen, huidallergieën, de ziekte van Von Willebrand, aangeboren oogafwijkingen en obesitas. Veel van deze aandoeningen leiden tot een verkorte levensduur, dus is het belangrijk om de impact te begrijpen van het niet onderzoeken van de genetische lijnen van een hond. De gemiddelde levensverwachting van dit ras ligt tussen de 10 en 12 jaar.

Het karakter van de Golden Retriever

De golden retriever is een intelligent ras; in feite staat het hoog op de lijst van de tien meest intelligente rassen. Als de hond is getraind en voldoende beweging heeft, is dit een toegewijde en zachtaardige hond die geduldig is met familieleden, kinderen en andere dieren. Dit ras is zelfverzekerd wanneer het opgevoed wordt door een goed huishouden en wanneer het voorzien is van consequent leiderschap, socialisatie en gehoorzaamheidstraining.

Zoals de meeste retrievers is de golden retriever een hond die er plezier aan beleeft om zijn eigenaar te plezieren, waardoor gehoorzaamheidstraining een leuke ervaring kan zijn voor zowel de hond als de eigenaar. De golden retriever is een sociaal ras en zal nooit een gezonde hond worden als hij niet voortdurend contact en gezelschap van zijn roedelleden heeft – dit is geen “buitenhondenras”. Dit is geen ras dat uitblinkt in bewakings- of ander protectief werk zoals schutzhund. Ondanks dat het niet goed in het bewaken is, is dit een ras dat aan de bel trekt als vreemden de familie of het familiehuis naderen.

Zonder de juiste training is dit een ras dat snel en gemakkelijk destructief of “neurotisch” kan worden. Het is noodzakelijk om rekening te houden met de hoeveelheid fysieke en mentale stimulans die dit ras nodig heeft om gezond en gelukkig te zijn voordat je beslist of dit ras geschikt is voor jou.

De Golden Retriever als sportief ras

De golden retriever is erkend als een sport ras. Meestal wordt deze retriever gebruikt als een schuttershond, maar hij blinkt ook uit in andere activiteiten zoals: tracking, jacht, drugsdetectie, competitieve gehoorzaamheid, behendigheidswerk en elke activiteit waarbij zwemmen een rol speelt. Een ander belangrijk en frequent gebruik voor de golden retriever is als hulphond in alle aspecten van de dienstensector, inclusief blindengeleidehonden en therapiehondenwerk.

De golden retriever is een hond met zo’n sterke werkethiek dat hij zal werken tot hij letterlijk instort. Het is belangrijk voor de begeleider van de hond om de activiteit van de hond en eventuele tekenen van vermoeidheid in de gaten te houden, want dit ras is er niet één om midden in het werk te stoppen, zelfs niet als het moe is. Oververhitting kan ook een punt van zorg worden voor de golden retriever die zich op het werk te veel inspant, dus is het belangrijk om naar tekenen van uitdroging en oververhitting en vermoeidheid te kijken.

Bewegingseisen voor de Golden Retriever

Vanwege de aard van de golden retriever als sportief ras is het belangrijk dat aan hun dagelijkse bewegingsbehoeften wordt voldaan. Dit is geen hond die tevreden zal zijn met een korte dagelijkse wandeling. Deze hond heeft minimaal een lange wandeling of een run per dag nodig om opgekropte energie te verbruiken. Het is belangrijk dat de hond begrijpt dat hij niet de leider van de roedel is. Zoals elke hond is het belangrijk dat de golden retriever nooit twijfelt aan de leiderschapspositie van het baasje.

De golden retriever kan gelukkig leven in een appartement, maar alleen als hij voldoende beweging krijgt buitenshuis.

De grootste overweging bij de beslissing om een golden retriever aan uw gezin toe te voegen is de hoeveelheid beweging die dit ras nodig heeft om gezond te blijven. Voldoende lichaamsbeweging is niet alleen belangrijk voor het behoud van de lichamelijke gezondheid, maar ook voor het behoud van een gezonde mentale toestand. Als u zelden thuis bent, dan is de golden retriever geen ras waar u aan moet denken. Als u een inactief gezin bent dat niet bereid is om lange dagelijkse wandelingen te maken dan is een golden retriever ook niet voor u. Deze hond is geen ‘bank hanger’.

De intelligentie van de Golden Retriever

Het trainen van een golden retriever is vaak vrij eenvoudig vanwege het intelligentieniveau; het is echter van cruciaal belang om al op jonge leeftijd met de training te beginnen. Hoe eerder de training voor elke hond begint; hoe steviger de basis voor de hond wordt gelegd voor een meer geavanceerde training in de toekomst.

Golden Retriever puppy

Is een Golden Retriever het juiste ras voor u?

Beslissen welk hondenras geschikt is voor u is een beslissing die niet gemakkelijk genomen moet worden. Er zijn veel dingen die in overweging moeten worden genomen bij de beslissing of dit het juiste ras is voor uw levensstijl en uw gezin.

Als u op zoek bent naar een hond die allergie- of astma-vriendelijk is, dan is de golden retriever niet uw beste keuze. Hoewel geen enkele hond echt hypoallergeen is, zijn er enkele rassen die minder snel allergische reacties veroorzaken bij familieleden – de golden retriever is niet dit type hond. En als je een einzelganger bent die er niet van houdt om met anderen om te gaan, dan moet je niet de golden retriever kiezen. Dit is geen eenzame hond; het vereist gezelschap en aandacht van zijn familie en zal niet gedijen in een gezin waar hij verwaarloosd wordt.

Maar als u geen allergieën heeft en graag gezelschap heeft dan is dit misschien wel de perfecte aanvulling voor uw gezin!