Help mijn hond is te dik, hoe help ik mijn hond afvallen?

  • 6 min read
hond laten afvallen met beweging

Voor ons mensen is het vaak eenvoudig vast te stellen dat we te zwaar zijn. Je ziet dit namelijk al snel aan je broek of blouse als deze te strak gaat zitten. Bij honden is dit een stuk moeilijker vast te stellen. Sommige rassen ogen nou eenmaal wat forser dan andere. Daarnaast gaan honden er ook anders uitzien als ze ouder worden.

Lees op deze pagina tips om vast te stellen of uw hond te zwaar is en moet afvallen, en hoe u ervoor kunt zorgen dat deze ook echt afvalt.

Is mijn hond te zwaar?

Net als bij mensen kun je bij honden ook aanwijzingen zien dat deze overgewicht heeft. Het beste wat je kunt doen als je dit opmerkt is je bond helpen met afvallen zodat hij het meeste plezier uit zijn of haar leven kan halen.

Het is aan te raden je hond regelmatig naar de dierenarts te brengen voor controle. De meeste dierenartsen houden goed het gewicht van je hond in de gaten en zullen opmerken als je hond tekening van overgewicht laat zien.

Naast de dierenarts ben je zelf natuurlijk ook verantwoordelijk voor de gezondheid van je hond. U kunt zelf makkelijk uw hond op overgewicht controleren door de ribben te voelen. Er zou vet over de ribben heen moeten zitten, maar niet zoveel dat u de individuele ribben niet meer kunt voelen.

Ook is het van belang de core (het middenrif) van uw hond van de boven- en zijkant goed te inspecteren. De meeste honden hebben een duidelijke borstkas en buik, welke van elkaar te onderscheiden moeten zijn. Als u vanaf de zijkant slechts één bolling ziet in plaats van twee heeft uw hond waarschijnlijk overgewicht en wordt het tijd naar een dieet en extra beweging te kijken.

Gezondheidsrisico’s voor te zware honden

Als goed baasje wil je natuurlijk het beste voor je hond. Het beste wat je voor hun kunt doen is ervoor te zorgen dat ze er  gezond gewicht hebben. Er zijn namelijk de aantal ziekten en aandoeningen welke kunnen opspelen als uw hond te zwaar is. Deze ziekten of aandoeningen kunnen het leven van uw hond verkorten of in ieder geval de kwaliteit van zij  of haar leven verminderen.

Bot en gewrichtsproblemen

Rond de 25% van alle honden met overgewicht ontwikkelen nog en gewrichtsklachten gedurende hun leven. Net als bij mensen zorgt mee gewicht voor de  hogere belasting op het lichaam. Dit leidt uiteindelijk tot nu der beweging en nog verdere gewichtstoename. Daarnaast kunnen met name de gewrichten ook echt pijn gaan doen.

Ademhalingsproblemen door overgewicht

Een ander voor de hand liggend probleem bij honden met overgewicht zijn problemen met de ademhaling. Een bijkomend effect hiervan is dat het uithoudingsvermogen van uw hond hierdoor achteruit gaat. Extra vet in het lichaam zorgt er voor dat de vitale organen minder goed hun werk kunnen doen. Dit kan leiden tot hart en longaandoeningen. Ook kan de lever hierdoor minder goed gaan functioneren of zelfs stoppen met werken.

Veel voorkomende ziekten

Een van de grootste problemen voor honden met overgewicht is de verhoogde kans op hartziekte en verhoogde bloeddruk. Maar het is niet ongewoon als een te zware hond diabetes ontwikkelt, net als mensen. Als laatste kan het ook een nadelig effect op de voortplanting.

Zo help je je hond met overgewicht af te vallen

Net als bij mensen zijn de twee belangrijkste factoren voor afvallen een gezond dieet en voldoende beweging. Zorg er dus voor bij het opstellen van een plan voor dat u met beide goed rekening houdt.

1) zet je hond op dieet

De eerste belangrijke stap om te maken als je je hond wilt helpen afvallen is zijn of haar voeding aan te passen. Let je bijvoorbeeld op wat voor voeding je voor je hond koopt en  hoeveel je ervan in de bak doet? Geef je ook wel eens etensresten van je zelf als deze over zijn of trakteer je je hond vaak op ‘snoepjes? Veel baasjes hebben moeite om niet te te geven als je hond om eten smeekt, let hier dus ook goed op.

Nadat je de aandacht op portiegrootte en extra’s gelegd hebt is het ook mogelijk om te kijken naar speciaal dieet voeding voor je hond. De meeste dierenspeciaalzaken verkopen dit gewoon, raadpleeg wel eerst je dierenarts naar de juiste voeding voor je hond. Er is namelijk veel verschil in hondenvoeding afhankelijk van het ras van je hond.

Normaal gesproken zijn merken met veel eiwitten en vezels en weinig vet en calorieën een goede keuze. Blijf echter wel nog steeds goed op de portie grote letten!

2) Help je hond meer te bewegen

Een goede manier om te beginnen met wat extra beweging is een (extra) dagelijkse wandeling te doen. Je kan ook meer met je hond spelen in het park of in de achtertuin waardoor hij of zij meer rent. Een plek waar andere honden spelen is ook altijd goed omdat honden gouw met andere honden gaan spelen en rennen. Let alleen wel op als je hond echt veel te zwaar is dat deze niet te hard van stapel gaat en te veel gaat bewegen. Het beste is om de hoeveelheid beweging geleidelijk op te voeren.

In de winter kan het wat moeilijker zijn om veel en lang buiten te zijn met je hond. Gelukkig kan je ook binnen veel met hem of haar spelen, gebruik bijvoorbeeld de trap om de intensiteit wat te verhogen. Je kunt ook zelfs je hond op de loopband zetten!

Het is moeilijk te zeggen hoeveel beweging uw hond precies nodig heeft, dit is sterk afhankelijk van ras en leeftijd. Als u besluit meer te gaan bewegen met uw hond, let dan goed op de signalen die uw hond u geeft. Hij of zij zal zelf prima duidelijk kunnen maken of het genoeg is geweest voor vandaag en dat ze moe zijn.

Betere gewoonten zorgen voor een gezonder leven

Net als voor mensen komt het bij een gezond gewicht veel meer aan op een lange termijn strategie waarbij aanpassingen aan de gewoonten nodig zijn. Kortstondig veel gewicht verliezen en daarna weer aankomen heeft weinig zin.

Als u de eerste tekenen van overgewicht bij uw hond ziet, kijk dan goed naar wat dit kan veroorzaken. Is het een tekort aan  beweging of eet uw hond te veel of ongezond voedsel? Pas dit definitief aan en zorg er voor dat uw hond een gelukkig en gezond leven heeft.

Wij willen allemaal het beste voor onze viervoetige metgezel en zorgen dat uw hond een gezond leven heeft is nu eenmaal verworven met zijn of haar gewicht en conditie. Bedenk u dat u er niet alleen voor staat en dierenartsen u ook zeer goed kunnen helpen bij deze taak!