Hoeveel beweging heeft een puppy nodig?

Puppy-training-in-beweging

Puppies hebben net als mensen beweging nodig om zich zowel mentaal als fysiek beter te voelen. De aanbevolen hoeveelheid beweging verschilt per leeftijd, ras en gezondheid. Het is belangrijk om consequent te zijn in de hoeveelheid en de tijd waarop je beweegt met je hond. Zorg dus voor een vast ritme per dag. Besef je goed dat een hond die zich verveeld zich snel kan gaan misdragen. Je kunt er dus beter voor zorgen dat ze hun energie buiten de deur kwijt kunnen.

Vraag altijd eerst advies aan een dierenarts voordat je dit soort tips toepast.

Hoe veel beweging heeft een puppy per dag nodig?

Net als te weinig bewegen is te veel bewegen ook schadelijk voor een puppy. Omdat ze nog vol in de groei zijn wil je voorkomen dat er permanente schade aan de gewrichten ontstaat.

De algemene regel is 5 minuten beweging x de leeftijd van je pup in maanden, 2 keer per dag.

Een puppy van 4 maanden oud zou dus twee meer per dag 20 minuten moeten bewegen. Zodra je hond volledig uitgegroeid is kan deze meer gaan bewegen.

Bedenk je goed dat bewegen meer voor een hond is dan alleen rennen. Bewegen is ook een vorm van ontdekken en spelen. Ga er dus met je hond op uit en laat hem of haar nieuwe plekken ontdekken. Het is goed als daar ook andere honden zijn om je hond te leren sociaal te zijn met andere honden. Hierdoor leren ze zich makkelijk aan te passen aan nieuwe situaties en flexibel te zijn.

Goede vormen van beweging voor je hond

Tips nodig om meer te bewegen met je hond? Hieronder vind je een aantal goede en leuke vormen van inspanning die je met je hond kan doen die anders zijn dan simpelweg een wandeling maken.

 • Balletje vangen
 • Lange wandelingen of hiken
 • Voorwerp proberen te pakken
 • Hardlopen
 • Zwemmen
 • Balletje gooien en halen

12 hondenrassen die meer beweging nodig hebben dan gemiddeld

Sommige hondenrassen hebben meer beweging nodig dan andere rassen. Het is dus verstandig om hier goed op te letten voordat je deze in huis neemt, want je zult zelf, in ieder geval deels, mee moeten doen met de beweging. Nu rest de vraag natuurlijk: “welke hondenrassen hebben meer beweging nodig?”. 

De onderstaande 12 rassen hebben meer beweging dan gemiddeld nodig. Houdt dit dus in je achterhoofd als je nadenkt over het aanschaffen van een van deze meer actieve honden!

 1. Alaska-malamute
 2. American foxhound
 3. Australische herder
 4. Basenji
 5. Bordercollie
 6. Épagneul breton
 7. Dalmatiër
 8. Jackrussellterriër
 9. Labrador retriever
 10. Siberische husky
 11. Vizsla
 12. Weimarse staande hond

Zit je hond te veel in de bench?

Ieder baasje voelt zich wel eens schuldig als z’n hond te lang in een bench of alleen thuis heeft gezeten. Ook al kom je zelf moe thuis, er zijn toch manieren om te zorgen dat je hond voldoende beweging krijgt door bijvoorbeeld een speelpen of simpelweg een speelbal aan te schaffen.