Hoeveel eten moet ik mijn puppy geven?

puppy-voeding-aan-het-eten

Iedereen wil graag een gezonde puppy. Er zijn veel elementen van belang om je puppy gezond te houden. Beweging, aandacht maar ook voeding zijn hierbij van cruciaal belang. Vaak hoor ik de vraag, maar hoeveel moet ik mijn puppy te eten geven?

In dit artikel ga ik dieper in op wat er precies in de voeding van je puppy moet zitten, hoeven je je puppy te eten moet geven en hoeveel elk portie moet bevatten.

Wat kunnen puppies eten?

Gedurende de eerste 5 tot 6 weken na de geboorte moet een puppy bij zijn moeder en verzorgen zijn. In deze periode hoef jij je niet zo druk te maken over wat je je puppy voert omdat de melk van de moeder alle benodigde voedingsstoffen bevat die het nodig heeft en de moeder degene is die hem of haar voert.

Na deze 5 tot 6 weken is het de bedoeling dat je over gaat naar normale puppy voeding. Dit proces zal ongeveer 3 weken duren. Kies wel voeding specifiek voor puppies omdat dit verschilt van normale hondenvoeding.

Mix deze voeding met een melkvervanger en geeft dit 3 tot 4 keer per dag aan je pup. Stop gradueel steeds minder melkvervanger in het eten totdat je pup dit helemaal niet meer nodig heeft.

Kunnen puppies volwassen honden voeding eten?

Puppies en volwassen honden hebben andere voedingsstoffen nodig. Om puppies te helpen groeien hebben ze meer proteïne en koolhydraten nodig. Daarnaast hebben ze ook een grote hoeveelheid calorieën nodig om te groeien. Het is daarom verstandig om puppy voeding van hoge kwaliteit te kopen zodat deze alle benodigde voedingsstoffen binnenkrijgt.

De mond van een puppy is kleiner dan die van een volwassen hond, wat verklaart waarom de brokken van puppy voeding ook kleiner zijn. Deze zijn niet alleen kleiner maar ook zachter omdat het gebit nog minder goed ontwikkeld is. Een puppy hondenvoer van een volwassen hond geven kan dus ook schadelijk voor de kaak en tanden zijn.

Voedingstabel

De meesten zakken met hondenvoer komen met een voedingstabel aan de hand waarvan u kunt bepalen hoeveel eten uw pup nodig heeft. Hierop staat vaak aangegeven hoeveel uw hond moet eten per 24 uur. Hieronder hebben wij een link naar een voedingstabel ter referentie toegevoegd, maar ga altijd uit van de hoeveelheid die op de zak die u gekocht heeft staat.

Voedingstabel RoyaleCanin

U heeft net uw nieuwe pup in huis en nu vraagt u zich af, hoe vaak moet ik mijn puppy eigenlijk voeren? Wees gerust, u bent niet de enige met deze vraag, de meeste nieuwe puppy eigenaren zitten met deze vraag. Het is belangrijk om een vast ritme hierin aan te brengen zodat u pup weet wanneer hij of zij eten kan verwachten.

Hoe vaak moet je een puppy te eten geven?

Puppies moeten vaak drie keer per dag te eten krijgen, dus als u naar de tabel op de zak met puppy voeding kijkt zult u dit door drie moeten delen. Gebruikelijk is om uw hond vroeg in de ochtend te eten te geven, rond de klok van 12 en 5 uur.

Het is met name belangrijk om de laatste maaltijd niet te laat te plannen omdat je hond tijd nodig heeft om alles te verwerken voor dat hij of zij gaat slapen (net als mensen overigens).

Als je pup wat ouder wordt is het gebruikelijk om het aantal voedermomenten terug te brengen naar 2. Let er dan wel op dat je de aangeraden hoeveelheid per dag door 2 in plaats van 3 deelt!

Hoe verander je de voeding van je hond?

Veel mensen denken er niet aan om een overgangsperiode in te plannen bij het aanpassen van het dieet van hun hond. Stel je voor dat je altijd hetzelfde voedsel eet elke dag en dan van de een op de andere dag iets compleet anders gaat eten. In zon geval kan je wel wat klachten verwachte zoals buikpijn, hoofdpijn of een gebrek aan energie.

Dit is voor een hond precies hetzelfde. Ga er vanuit dat het gemiddeld een week duurt om de overgang van het ene soort voeding maar het andere te maken.

Gezondheid is het belangrijkste voor je hond

Een hond is het gelukkigst en gezondst als deze voldoende voeding van goede kwaliteit binnen krijgt, maar ook niet te veel eet. Te weinig voeden is slecht voor een hond als te veel. Als uw hond te zwaar is hebben wij hier wat tips achter elkaar gezet om uw hond te helpen afvallen.