Italiaans windhondje – een geschikte hond voor jou?

  • 6 min read
Italiaans windhondje

Het Italiaans windhondje is een van de oudst bekende hondenrassen ter wereld. Zijn geschiedenis is lang en bijzonder. Het windhondje werd in het oude Egypte gefokt en was een favoriet gezelschapsdier van de farao’s. Bij opgravingen van de farao tombes zijn er gemummificeerde windhondjes aangetroffen en in eeuwenoude muurschilderingen werden de hondjes al getekend.

Later zijn de afstammelingen van de Italiaanse windhond teruggevonden bij Griekse opgravingen. Kort erop werden de hondjes in Italië bij de Romeinen gespot. De hondjes werden veel gezien in adellijke en Koninklijke kringen, waar ze werden gebruikt voor de konijnen- en vossenjachten. De edelen werden met hun hond vereeuwigd in geschilderde portretten door beroemde kunstenaars.

Het ras werd officieel in 1886 geregistreerd door Amerikaanse fokkers. Deze hebben ervoor gezorgd dat het ras niet uitstierf, tijdens de eerste en tweede Wereldoorlogen.

Uiterlijke kenmerken van de Italiaanse Windhond

De Italiaanse windhond heeft een korte en zachte vacht, wat glanzend oogt. De kleur is crème, reebruin, grijs, zwart, rood of leverkleurig, sommigen met wit afgetekende tenen en borst. Ze hebben een lange tengere staart, kleine oren, grote ogen een spitse snuit en een diepe borstkas. Hun gewicht is drie tot zeven kilo en ze hebben een hoogte van drieëndertig tot achtendertig centimeter.

Hun benen zijn lang en sierlijk, de schouders recht, wat deze hondenras samen met hun lengte en gewicht een elegant uiterlijk geeft. Het hondje wordt door de rassenvereniging ook Piccolo Leviero Italiano genoemd, of IG.

De Italiaanse Windhond heeft een bijzonder karakter

Italiaanse windhonden staan bekend als zeer intelligent. Ze houden van leren en willen het liefst hun baasjes heel de dag vermaken. Ze horen ook echt bij het gezin en waar je ook bent, zijn persoontje zal altijd ergens in je buurt rondscharrelen. Hoe eerder je met je hondje traint, hoe sneller hij zal begrijpen, wat er van hem verwacht wordt.

Hij zal wat verlegen overkomen, maar is zeer aanhankelijk en erg gevoelig voor bepaalde intonaties in een stem. Een rustige voorspelbare stem en bewegingen, maken van dit gevoelige hondje, die gauw gestrest raakt een super leuke en lieve maat voor het leven. Zijn persoontje houdt niet van te drukke personen en van harde onvoorspelbare geluiden.

Het verdere karakter van een Italiaanse windhond in een notendop: eigenzinnig, speels, goed met kinderen, katten en andere honden, is actief, maar kan ook erg lui doen op zijn tijd en houdt ervan om veel te knuffelen. Met koud en nat weer is het verstandig om een jas of trui bij je hond aan te trekken, want ze rillen erg gauw en zijn gevoelig voor slechte weersomstandigheden.

Een Windhondje als pup, wat moet je weten?

Ik heb mijn windhondje met 12 weken bij een erkende fokker gehaald, waar zijn moeder en nog een broertje en zusje aanwezig waren. Ze waren vrij van genetische ziektes en hadden hun prikjes, gezondheidsverklaringen en paspoort.

Ik koos het hondje die het eerst naar mij toe huppelde uit. Wat een doerak, was dat. Ik had alvorens ik mij ging oriënteren op dit hondenras goed ingelezen, informatie opgezocht en bekeken wat ik en mijn gezin voor zo’n dier konden betekenen.

Als pup zijn ze nergens bang voor, eerder branieachtig stoer en dat leverde mijn pup bijna een gebroken teen op, tijdens een van zijn speelse springuurtjes. Het gezin heeft heel wat te stellen gehad met onze pup, die dacht dat hij ook een mens was. We zijn met zes maanden naar een puppycursus met hem gegaan waar hij heel veel heeft geleerd.

Zindelijkheidstraining ging met vallen en opstaan, het hielp dat wij een grote tuin en park hebben, zodat hij altijd naar behoefte naar buiten kon. Naarmate hij volwassen werd, ging het allemaal vanzelf en nog steeds is hij bereid om te leren. Ze verstaan ontzettend goed Nederlands en horen en begrijpen precies wat je zegt. Het enige wat je niet afleert, is dat hij denkt dat ie nog steeds een mens is. Dat uit zich in gezellig mee televisie kijken, dansen op muziek en overal met zijn nieuwsgierige spitse neus tussen zitten!

De prijs voor een Italiaans windhondje met papieren en stamboom is ongeveer tussen de duizend en tweeduizend euro. Een Italiaanse windhond zonder stamboom is ongeveer tussen de zevenhonderd en achthonderd euro.

Verzorging en voeding van een Italiaanse Windhond

Dit hondenras is weinig in de rui, maar als hij het eenmaal is (met de seizoenswisselingen) kun je met een speciale kam en zachte borstelt zijn losse haren verwijderen. Met een warme vochtige zeem poets je zijn vacht weer mooi glad. Doe dit één of tweemaal per week en je hondje zal je eeuwig dankbaar zijn. Vooral op de rug, waar ze bijna niet bij kunnen en waar losse haren kunnen kriebelen.

Geef hem om de paar dagen een tandenborstel kauw bot voor zijn gebit en begin met puppy af aan al met tandenpoetsen met een speciale honden tandenborstel.

Is je hond erg vies of stinkt hij, doe hem dan in bad of onder de douche (niet te vaak). Gebruik speciale hondenshampoo. Spoel zijn vacht goed af, hou zijn ogen vrij van shampoo en droog hem stevig af met een warme (hand)doek.

Hou de ontwormingsperiode en zijn vaccinatietijd goed in de gaten. Een Italiaanse windhond moet zich altijd in een tochtvrije mand of hondenbedje kunnen terugtrekken. Zorg dat de ondergrond niet te koud of hard is.

De voeding van de hond heeft een calorierijk hoogwaardig gehalte, het liefst droogvoer, af en toe een beetje nat voer erdoorheen, kunnen ze erg waarderen (overweeg speciaal hondenvoer ontwikkeld voor dit ras, bijvoorbeeld van Yourdog). Je mag de hond twee keer per dag voeren, de hoeveelheid hangt af van gewicht, lichaamsbouw, activiteit en leeftijd. Een hondensnoepje of koekje tussendoor mag best.

Is de Italiaanse Windhond een geschikt maatje voor jou?

Een pup of volwassen hond nemen is niet wat je zomaar ‘even’ doet. Je haalt een dier voor het leven. Een hond is afhankelijk en zeer trouw naar zijn familie toe. Dat lieve hondje met zijn puppy-ogen wordt een volwassen hond, waar je veel verantwoording voor hebt.

Een Italiaanse windhond is niet goedkoop, je moet naar puppytraining, geduld en veel aandacht voor je huisgenootje hebben en als hij ziek wordt, ook de kosten kunnen betalen, of een verzekering afsluiten.

Ga je op vakantie en je hondje kan echt niet mee, zorg dat hij bij mensen zit die hij al kent en vertrouwt. Een grote hondenkennel met andere hondengeluiden maakt van dit hondenras angstige wegkwijnende honden.

Lees je goed in en informeer bij ervaren en erkende fokkers over dit bijzondere hondenras. Ga je er helemaal voor? Dan heb je een vriendje voor het leven!