Wat zijn de minst intelligente hondenrassen?

 • 6 min read
minst-slimme-honden-basset-hound

Als het op honden aankomt zijn deze over het algemeen redelijk intelligent.  Uiteraard zijn ze niet allemaal even intelligent en zijn er wat verschillen binnen de rassen.  Maar wat zijn dan de domste hondenrassen vraagt u zich af? Onderzoek heeft uitgewezen welke dat zijn en dat is gedaan aan de hand van juryleden die vastgesteld hebben hoe snel deze honden bijvoorbeeld nieuwe opdrachten leren uitvoeren.

Let wel dat een hond op deze lijst staat betekent niet per definitie dat hij of zij dom is, slechts dat hij minder intelligent is dan andere honden, daarnaast doet het natuurlijk niet af aan hoe lief zorgzaam en leuk het dier als huisdier kan zijn.

Minst slimme hondenrassen:

 1. Afghaanse windhond
 2. Basset Hound
 3. Beagle
 4. Mastiff
 5. Pekinees
 6. Bloedhond
 7. Borzoi
 8. Chow Chow
 9. Bulldog
 10. Basenji

Afghaanse windhonden

Veel mensen die bekend zijn met de Afghaanse windhond zullen toegeven dat dit één van de meest neurotische rassen kan zijn. Deze honden zijn  erg zelfstandig wat het moeilijker kan maken om ze te trainen. Daartegenover staat wel dat deze honden erg veel affectie en liefde tonen en heel erg graag opgenomen willen worden in de familie. Ook zijn deze honden ook erg gevoelig, dit kan bijdragen aan hoe moeilijk het is om ze te trainen.

Basset Hound

Het vertederende karakter van de Basset Hound  zorgt ervoor dat veel mensen een soort als deze in huis willen hebben, jammer genoeg zijn dit niet een van de slimste honden. Dit ras heeft een zeer goed  reukvermogen alleen is het heel moeilijk om ze deze goed te laten ontwikkelen en trainen. Waar deze honden achterblijven in leer snelheid maken ze dit goed in kameraadschap. Een hond als deze vereist een eigenaar die ze bij kan staan door dit lange leerproces. Lukt u dat, dan heeft u een perfecte familiehond aan de Basset Hound.

Beagle

De Beagle ziet er misschien schattig uit met zijn lange flapperende oren maar let wel, dit is geen makkelijke hond om te trainen. Dit ras staat erom bekend erg koppig te zijn wat het moeilijk maakt om te trainen. Een Beagle is niet perse dom maar zijn koppigheid zorgt er wel voor dat het moeilijk is om op te voeden en daarom verdient het een plek op deze lijst. Een Beagle heeft een zeer geduldige eigenaar nodig die veel aandacht en tijd in zijn training wil stoppen.

Mastiff

Veel mensen zien de Mastiff als een echte domme hond, echter is dit niet helemaal waar. Net als de voorgaande Beagle is de Mastiff een zeer koppig dier.  De Mastiff luistert alleen naar mensen die het een echt waardige leider vindt. Een waardige leider die deze hond dus traint zal echt het beste in dit dier naar boven kunnen laten komen.  Bent u dat dan heeft u aan de Mastiff een perfecte grote gezinshond.

Pekingese

Vraag een willekeurige hondentrainer die je tegenkomt welke hondenras hij of zij het moeilijkste vind om te trainen en ze zullen waarschijnlijk Pekingese zeggen. Pekingese honden zijn zeer onafhankelijke honden met een bepaald soort autoritaire uitstraling, waar ze vaak ook nog mee wegkomen door hun kleine postuur. Hoewel deze honden veel liefde en affectie tegenover hun baasje kunnen tonen, kan dit heel anders zijn tegenover kinderen of andere dieren. Let hier dus goed op als u zelf kinderen of nog andere huisdieren in huis hebt.

Bloedhonden

Bloedhonden zijn een ras met een indrukwekkende ontwikkeling van het reukvermogen. Dit is één van de voornaamste redenen waarom deze honden vaak ingezet worden bij hulpverleners in bijvoorbeeld berggebieden en door professionele speurders. Helaas zijn dit echter niet de meest snuggere honden, en vereisen daarom ook een ervaren trainer en baas. Deze honden kunnen echt wel heel goed en liefdevol met kinderen en ouderen omgaan, mits ze dit goed door hun baas en trainer geleerd wordt.

Borzoi

Borzoi honden zijn niet één van de meest bekende rassen, maar zijn onder liefhebbers goed bekend mede doordat ze een katachtige uitstraling hebben. Dit ras lijkt niet alleen in zijn uiterlijk en hygiene gedrag op katten, maar ook op het gebied van weinig liefde tonen aan zijn of haar baasje. Waar veel honden vaak primair gedreven zijn in het goed zijn voor de familie waartoe hij behoord, is dit voor de Borzoi niet het geval en zal het de eigenaar niet makkelijk maken. Maar als jij als baasje jezelf bewijst tegenover dit ras dan zal je een eeuwig trouwe compagnon hier aan overhouden!

Chow Chow

Ook de Chow Chow is een zeer koppig ras waardoor het op deze lijst verschijnt. Daarnaast zijn het ook zeer dominate honden welke zonder een ervaren trainer en baas onmogelijk zijn om onder controle te houden. Als je hier niet voor waakt dan zal de hond de leiderspositie van jullie pack/gezin/familie aannemen, en hoewel het hierin toch een goed kameraadschap zal tonen is het nooit de bedoeling een dier dominant te laten zijn.

Bulldog

Ondanks hun kleine voorkomen zijn het toch zeer sterke en moedige honden. Echter zijn ze niet bepaald bekend om hoe snel ze nieuwe dingen oppakken. Een Bulldog is een perfectie familie hond en je ziet deze ook vaak dienst doen als bewakingshonden. Dit vraagt echter wel veel toewijding en tijd van de trainer. Waarom veel mensen een Bulldog kiezen is omdat deze van nature erg veel liefde vragen en geven, maar dit kan ook overweldigend zijn voor mensen die dit niet gewend zijn. Let daar dus goed op!

Basenji

Basenji is een honden ras wat je niet zo vaak tegen zult komen. Daarnaast is het ook een ras dat je niet vaak zult horen omdat het een ras is wat weinig blaft. Basenji’s verdienen hun plek op deze lijst omdat ook zij zeer onafhankelijke honden zijn welke een ervaren trainer en baas nodig hebben om zich goed te kunnen ontwikkelen tot goed gedragende familiehonden.

Wat zijn de slimste honden rassen?

Waar sommige mensen opzoek zijn naar een lieve en affectieve hond, zijn andere opzoek naar eentje die hun zal doen verbazen over zijn of haar intelligentie. Ook als u daarnaar opzoek bent is het belangrijk enkele rassen in het achterhoofd te houden. Om u op weg te helpen hebben wij alvast de slimste hondenrassen voor u op een rijtje gezet.