Pitbull – het karakter, de opvoeding en verzorging van dit ras

  • 5 min read
pitbull

Iedereen kent de Pitbull wel. Alleen heeft deze hondensoort niet overal de beste reputatie. Veel mensen denken meteen aan een agressieve en levensgevaarlijke hond bij het horen van Pitbull. Maar is dat terecht of zijn het vooral fabels? In deze blog vertel ik je wat meer over dit fascinerende hondenras.

De geschiedenis van de pitbull

Laat ik beginnen met een stukje geschiedenis. Waar komt deze hondensoort vandaan? De Pitbull valt onder het terrier ras en werd voor het eerst gefokt in de negentiende eeuw in Engeland. Om te gebruiken bij stierengevechten en berengevechten. Hierin werden honden in een stadion met een beer of stier geplaatst en moesten zij met elkaar vechten. Dit werd echter in 1835 verboden. Omdat de Pitbull heel gehoorzaam is en makkelijk te trainen werd de hond vervolgens vooral populair in het hondenvechten. Mede hierdoor heeft de hond strijdlust in zijn bloed zitten.

De mensen die de Pitbulls lieten vechten trainden de honden speciaal, zodat zij mensen niet zouden aanvallen. Op deze manier konden zij de vechtende honden makkelijk uit elkaar halen wanneer nodig. Ook dit is meegenomen in de genen en zul je niet snel meemaken dat een Pitbull een mens bijt.

Later namen immigranten de honden mee naar Amerika waar ze vooral als hulpje op de boerderij actief waren. Ze moesten het terrein bewaken, op wild jagen en hun baasje gezelschap houden. Begin 1930 werd de Pitbull in Engeland erkend als hondensoort, maar hij werd de Amerikaanse staffordshire terrier genoemd om hem een nieuw en beter imago te geven. Vervolgens werd hij vooral gefokt om hondenwedstrijden te winnen.

De Pitbull werd echter ook nog steeds gefokt in Amerika, maar niet voor wedstrijden. Hierdoor zijn beide honden vandaag de dag een beetje anders.

Karakter

Pitbulls zijn ontzettend slimme honden. Je kunt ze eenvoudig dingen aanleren. Ze werden ook wel oppashonden genoemd, omdat ze waakzaam en beschermend voor hun baasjes zijn. Ze zijn erg gehoorzaam en trouw.

Het is belangrijk dat je je pitbull op jonge leeftijd goed traint, zodat hij weet wie de baas is. Op deze manier zal hij je beste vriend worden en hoef je helemaal niet bang voor hem te zijn. In tegendeel zelfs, er zijn vele gevallen waarin een Pitbull zijn baasjes leven heeft gered.

Je kunt hem beter niet onaangelijnd op straat laten lopen. Hij zal niet zomaar een andere hond aanvallen, maar gaat zeker geen gevecht uit de weg. En een gevecht vecht hij uit tot het einde.

Opvoeding

Deze hondensoort heeft behoefte aan veel aandacht. Ze zijn ontzettend sterk en moeten hun energie kwijtkunnen, zodat ze niet met bijvoorbeeld je meubels gaan spelen. Ze kunnen koppig zijn en dan wordt het moeilijk ze te laten stoppen. Hun gebit is ook erg sterk, dus je kunt het beste stevige speeltjes kopen, zodat deze niet binnen een dag kapot zijn.

Hij heeft een hekel aan alleen zijn en zit het liefst de hele dag bij zijn baasje. De Pitbull is niet dol op koud weer en zoals vele honden ook niet op heel warm. Ze zijn meer binnenhonden. Zoals eerder vermeld heeft hij goede en stricte training nodig wanneer ze jong zijn, zodat zij weten wie hun baas is.

Voeding

De aanbevolen hoeveelheid voeding is anderhalf tot twee en een half kopje hoge kwaliteitsbrokken. Dit kun je het beste verdelen over twee maaltijden. De beter de kwaliteitsvoeding, des te minder brokken je nodig hebt per portie. Houdt er wel rekening mee dat elke hond anders is en dat de grootte, leeftijd en gezondheid ook invloed hebben op de hoeveelheid voedingsstoffen die je hond nodig heeft.

Verzorging van en pitbull

De Pitbull heeft een korte, ruwe vacht die gemakkelijk schoon te houden is. Een bad af en toe doet wonderen. De vacht kun je het beste met een harde borstel verzorgen en vervolgens de losgekomen vacht met een doekje afnemen. Hierdoor blijft hij mooi glimmend.

Probeer het gebit minstens twee keer per week schoon te maken. Het beste is zelfs elke dag, want dat voorkomt een slechte adem.

De nagels van je hond kun je het beste een tot twee keer per maand knippen. In principe slijten de nagels als een hond veel op harde ondergrond loopt, zoals op straat. Als je de nagels thuis kunt horen tikken op de vloer betekent het dat het tijd is om de nagels te knippen. Let er wel op dat honden bloedvaatjes in hun nagels hebben. Hierdoor zijn ze erg gevoelig en als je fout knipt kan dat pijn doen en laat je hond je in de toekomst niet meer zo snel zijn nagels knippen. Als je hier geen ervaring mee kun je het beste naar een hondentrimmer gaan.

Kindvriendelijk en andere huisdieren

Pitbulls houden van kinderen. Je kunt echter beter nooit een hond alleen laten met kinderen zonder toezicht. Hierbij maakt het niet uit welk ras. Mocht je ze toch alleen moeten laten, zet ze dan in een kennel. Zeker totdat de hond volwassen is.

In de puberteit kunnen honden uitproberen wie de leider thuis is en kunnen ze zich anders gedragen. Voor andere huisdieren geldt hetzelfde. Je kunt je Pitbull laten wennen om met andere dieren bevriend te zijn, maar door de hondengevechten in het verleden zit de vijandigheid naar andere honden een beetje in zijn bloed.

Al met al is de Pitbull een geweldige hond, mits je hem goed traint.