De ultieme puppy opvoed checklist! Alles wat je als nieuw baasje moet weten.

  • 6 min read
Nieuwe-puppy-tips

Dus je hebt besloten een puppy te nemen, leuk! Maar bedenke wel dat je puppy nog maar net op de wereld is en dus net als kleine kinderen nog erg kwetsbaar is.

Om je te helpen zo goed mogelijk te zorgen voor je nieuwe puppy heb ik de ultieme puppy checklist opgesteld zodat je precies weet wat je moet doen om je nieuwe pup aan zijn nieuwe omgeving te laten wennen.

Zorg voor een routine voor je puppy

Het is cruciaal om vanaf het begin een duidelijke routine op te zetten in het leven van je hond. Zet deze niet alleen op, maar zorg ook dat jij en je puppy zich hieraan houden! Zorg er echter wel voor dat dit een routine is die bij je hond past, en niet zo zeer bij jouw schema.

Een jong puppy zal in het begin veel slapen, dit is net als bij babies, omdat ze in de eerste paar maanden veel groeien. Je hond is geen speeltje waar je mee kunt spelen wanneer jij wilt, maak hem of haar dus niet constant wakker als jij zin hebt om even te spelen. Slaap is cruciaal!

Naarmate je hond wat ouder wordt zal het minder en minder slapen (tot het weer echt oud wordt natuurlijk!) en zal het meer en meer aandacht van je vragen.

Zorg dat je puppy zindelijk wordt

Een van de belangrijkste dingen om aan te werken vanaf de eerste dag dat je je nieuwe puppy hebt is het zindelijk maken. Gelukkig is het zo dat hoe eerder je hiermee begint hoe makkelijker het is. Zorg er dus voor dat als je een puppy neemt er iemand de eerste paar weken beschikbaar is om op regelmatige tijden met je hondje naar buiten te gaan. Ik raad je aan dit ieder uur te doen, en direct na slapen, spelen en eten.

Een op deze wijze toegepast ritme zorgt er voor dat je hond snel gewend zal raken aan het doen van zijn behoeften buiten de deur, en dat dit van hem of haar verwacht wordt.

Na hoelang moet je puppy weer plassen?

Helaas is niet iedereen fulltime beschikbaar om zijn of haar nieuwe puppy zindelijk te maken. Een goede regel die ik vaak mensen meegeef is dat puppy’s een uur hun behoeften binnen kunnen houden voor het aantal maanden dat zij oud zijn, plus één. Oftewel een puppy van drie maanden zou maximaal elke 4 uur moeten plassen.

Toch zal het gebeuren dat je puppy binnen het huis zijn of haar behoeften doet, dit is haast niet te voorkomen. Mocht het gebeuren, zorg dan voor een korte berisping in de vorm van een stevige ‘nee’ en zorg dat je het snel opruimt. Let er op dat je niet gemeen of neerbuigend tegen je hond gaat doen. Bedenk dat je nieuwe puppy aan het leren is wat wel en niet toegestaan is en dus bijsturing nodig heeft.

Als je puppy een halfjaar oud is zou het zo moeten kunnen zijn dat het zijn behoeften voor een volle 7 uur binnen kan houden waar door er dus niet iedere dag, elk moment, iemand aanwezig moet zijn. Zorg er alleen wel voor dat als je wel aanwezig bent dat je geen 7 uur wacht maar vaker een rondje met hem of haar loopt!

Koop een bench voor je puppy

Voor nieuwe baasjes is het altijd eng om hun jonge pup voor de eerste keer alleen thuis te laten. Daarom raad ik altijd aan om je hond zo snel mogelijk gewend te laten raken aan een bench. Dit creëert niet alleen een veilig ‘thuis’ plek voor je pup om zich in terug te trekken en te slapen, maar zorgt er ook voor dat je hem veilig alleen thuis kan laten.

Dit is van belang omdat je pup niet alleen je andere spullen in huis kan vernielen, maar ook zichzelf kan verwonden als hij alleen thuis is. Natuurlijk is het beter je puppy nooit alleen thuis te laten, te zorgen voor een oppas of deze naar een hondenoppas te brengen, maar dit kan niet altijd. Daarom kan het geen kwaad om in een vroeg stadium je hond gewend te laten raken aan een bench voor het geval dit nodig mocht zijn.

Over hondenoppas gesproken, overweeg dit eens. Het is niet alleen makkelijk voor jezelf om je hond daar naartoe te kunnen brengen als jij langere tijd weg bent, het is ook voor de ontwikkeling van je hond belangrijk. Op de hondenoppas kan je hond leren omgaan met andere honden en alle extra energie die in hem of haar zit uiten.

Maak je puppy sociaal vaardig

Sociale vaardigheden zijn voor een hond en een puppy van ongekend belang. De beste manier voor een hond om dit te leren is door formele training. Deze sociale vaardigheden zijn niet alleen voor u als baasje van belang, maar ook voor ieder ander persoon die met uw hond in aanraking komt.

Daarnaast zijn sociale vaardigheden voor uw hond zelf ook van belang, het geeft hem namelijk routine, structuur en een doel. Elke keer als u met uw hond speelt en hem opdrachten geeft voltooid hij of zij een opdracht, wat hem meer voldoening zal opleveren dan u waarschijnlijk verwacht. Een hond vind het zelfs leuk om deze opdrachten uit te voeren. Denk maar aan al die keren dat u een balletje gooit en hij of zij deze al kwispelend braaf terugbrengt!

Ook leert je puppy bij deze cursussen andere honden kennen en hier mee op te gaan en spelen. Als je puppy eenmaal geslaagd is kun je deze nog inschrijven voor gevorderde gehoorzaamheidstrainingen die zowel voor u als uw hond van pas komen omdat u er beide veel van zult opsteken.

Uiteindelijk is het zelfs mogelijk zeer gespecialiseerde cursussen te doen zoals die voor therapie honden of reddingshonden.

Vergeet vooral niet dat het opvoeden van een nieuw puppy heel leuk is en ook voor u heel leerzaam kan zijn. Dit zal u soms vergeten als u nachten lang wakker gehouden wordt door gejank of dagen achter elkaar bezig bent uitwerpselen op te ruimen en schoon te maken. Vergeet in deze tijden niet te genieten van de jonge jaren want ze worden zo snel ouder. Uiteindelijk gaat het er natuurlijk om een nieuw familielid toe te voegen welke met uw gezin oud zal worden.