Puppy opvoeden? Doe het goed en maak deze fouten niet!

  • 6 min read
puppy-opvoeden

Het in huis nemen van een nieuwe jonge pup is altijd heel leuk maar tegelijkertijd kan dit ook zeer vermoeiend en zelfs frustrerend zijn. Het is niet ongewoon voor nieuwe baasjes om een aantal veel voorkomende fouten te maken in deze eerste paar weken. Zelfs als heb je al eerder een pup opgevoed kan dit nog steeds gebeuren.

Natuurlijk, iedereen maakt fouten bij het opvoeden (van zowel kinderen als dieren) en dat is ook niet erg, als je er maar van leert en deze fouten leert herkennen zodat je ze niet herhaaldelijk maakt. Hieronder vindt u een aantal van de meest voorkomende fouten bij het opvoeden van een puppy.

Gebruik de onderstaande tips voor baasjes van een nieuwe puppy en vergemakkelijk de opvoeding van je nieuwe pup!

Haal je hond niet uit de bench

De meningen over een bench verschillen nogal van baasje tot baasje. In mijn ogen kan het geen kwaad je hond gewend te laten raken aan een bench, je weet nooit wanneer het van pas gaat komen. Je geeft je hond zo ook een veilige ‘eigen’ plek.

Mocht je tijdelijk van huis moeten en hem of haar niet mee kunnen nemen en ook geen oppas kunnen regelen, dan kan het van pas komen dat je je hond in een veilige omgeving kan laten wachten waar deze zichzelf en het huis geen schade aan kan doen.

Echter is het geen makkelijk proces om je hond hieraan te laten wennen. Veel baasjes geven na de eerste nacht als op als hun pup ze heel de nacht wakker houdt met gejank. De pup kruipt dan lekker bij je op bed en alles is goed denk je. Maar hier zetten wel grote nadelen aan vast.

Bedenk ten eerste dat een puppy een stuk minder goede controle over zijn of haar blaas heeft dan een volwassen hond, dus kijk niet raar op als je in een nat bed wakker wordt. Daarna is het goed  om je hond (net als bij kinderen) niet het idee te geven dat het kan gaan janken altijd als het iets van je wil, in dit geval uit de bench.

Een van mijn belangrijkste puppy opvoedtips is als deze moeite heeft met in slaap vallen in z’n bench er een donkere deken overheen te leggen zodat het donker is in de bench.

Je puppy te vaak oppakken.

Er zijn meerdere redenen waarom mensen hun puppy oppakken, de belangrijkste daarvan waarschijnlijk om hen te knuffelen. Een andere die mensen minder snel zullen toegeven is dat ze het doen omdat ze bang voor hem zijn. Beide redenen zijn slechte redenen om een puppy op te pakken.

Verander je hond niet in een persoon

Er is absoluut niet fout aan willen spelen en knuffelen met je nieuwe pup, maar probeer wel de te beperken hoeveel je hem of haar oppakt. Een hond blijft een dier en jij een mens, dit is een verschil en dat moet duidelijk zijn. Zorg er voor dat het voor het dier duidelijk is dat zijn plek op de vloer is en op een stoel aan tafel of op de bank, net als dat jouw plaats niet is op de grond liggend naast zijn mand. Zorg dat dit in het begin duidelijk is zodat er later als de hond ouder is geen vervelende dominantie worstelingen ontstaan.

Natuurlijk is het moeilijk niet elk moment van de dag met een nieuw puppy te willen knuffelen, maar probeer dit te beperken tot spelen en aaien in plaats van hem of haar constant op te pakken en knuffelen.

Maak geen zenuwachtig dier van hem

Nieuwe baasjes, net als jonge ouders, hebben de neiging hun puppy te beschermen. Dit komt vooral voor bij mensen die hun eerste puppy hebben en nog sterker als het een klein hondenras is. Het is niet raar dat je zelf wat zenuwachtig wordt als je een gigantische volwassen hond op je puppy af ziet rennen, maar pak je puppy niet op om hem te beschermen! Dit zorgt er namelijk voor dat je hond ook bang wordt, net als jij, in plaats van zijn natuurlijke nieuwsgierige houding.

Deze nieuwsgierigheid is ontzettend belangrijk voor je puppy om een sociaal dier te worden en om goed om te kunnen leren gaan met andere dieren. Als jij je hond altijd beschermt zal het cruciale sociale ontwikkelingen missen en op jou blijven bouwen voor bescherming en affectie.

Simpelweg een hond oppakken omdat jij bang bent is één van de slechtste dingen om te doen, laat hem zichzelf zijn en ontdekken!

Je pup zich laten verstoppen

Net als dat wij geneigd zijn om onze hond op te pakken, kunnen honden de neiging hebben zich achter ons te verstoppen als ze bang worden. Deze tip gaat hand in hand met de voorgaande. Zorg ervoor dat je je hond zijn angsten onder ogen ziet en laat hem of haar ervaren dat er niks is om bang voor te zijn. Een andere grotere hond wil eigenlijk altijd gewoon kennismaken en spelen, dus laat ze dan ook. Dit is een cruciaal onderdeel van de ontwikkeling van het dier.

Let wel op. Angst kan zich in verschillende maten uiten. Als je hond last heeft van extreme uitingen van angst zoals buiten of ongecontroleerd urineren, zoek dan hulp van een professional.

Restjes voeren

Een van de moeilijkste gewoonten om af te leren is het voeren van restjes vlak na of tijdens het eten. Dit is makkelijk te voorkomen door je hond aan te leren naar zijn of haar mand te gaan tijdens etenstijd.

Als je namelijk één maal begonnen bent met het voeren van je hond aan tafel, ook als is het maar een heel klein beetje, zal deze elke keer dat jullie aan tafel zitten verwachten ook wat te krijgen.

Ons eten is niet alleen ongezonder voor een hond dan zijn of haar eigen eten, maar het kan ook nog eens voor veel kwalen in het dier zorgen welke je makkelijk kan voorkomen door goed hondenvoer te geven in plaats van wat jullie met je gezin eten.

Als laatste zal het deze gewoonte niet alleen tonen bij jullie, maar ook als er gasten op bezoek zijn zal de hond kwijlend smeken voor een hapje. Dit is voor veel gasten een zeer ongemakkelijke situatie en te voorkomen.

Welke veel gemaakte fouten heb jij gemaakt?

Het is belangrijk om van elkaar te leren bij het opvoeden van onze honden. Daarom raad ik iedereen aan zijn of haar fouten te delen zodat mensen van elkaar kunnen leren. Het is belangrijk om met andere baasjes het hierover te hebben zodat je ook van dichtbij meekrijgt wat het effect van bepaalde fouten op de lange termijn kan zijn.

Heeft u daarom aanvullingen op dit artikel of wilt u graag meer over een onderwerp weten? Laat het dan weten!