De slimste hondenrassen, is zo’n hond iets voor jou?

  • 6 min read
Duitse-herder-slimste-hond

Het klinkt misschien leuk om een hele intelligente hond in huis te nemen maar wees er wel bewust van dat een intelligent dier andere vereisten met zich meebrengt dan een minder intelligent dier.  Als eigenaar van een slimme hond moet je enkele voorzorgsmaatregelen nemen om ervoor te zorgen dat dit dier zich optimaal kan ontwikkelen. Dit betekent dus dat u onder andere enkele stimuleringsmiddelen voor de ontwikkeling in huis dient te hebben, en deze ontwikkeling ook actief begeleid.

Mentale stimulatie is een vereiste voor slimme honden

De belangrijkste overweging die mensen moeten maken die één van de slimste hondenrassen in huis willen nemen is dat je in de behoeften van de hond moet kunnen voorzien oftewel je moet voldoende mentale stimulatie kunnen bieden. Deze hondenrassen zijn anders dan andere rassen omdat ze veel verschillende vaardigheden in huis kunnen hebben. Echter als je deze honden niet de juiste stimulatie biedt kan het verkeerd aflopen.

Mentale stimulatie is wat anders dan simpelweg een balletje gooien en je hond deze laten halen, dit is fysieke activiteit wat uiteraard ook belangrijk is. Mentale stimulatie betekent dat je de hond opvoed om gehoorzaam te zijn en verschillende trucjes leert. Deze honden vragen en constante aandacht met name op het gebied van hun cognitieve en mentale ontwikkeling. Nalatigheid van de eigenaar op dit gebied kan ervoor zorgen dat de hond zich gaat misdragen, destructief gedrag vertoont en zelfs depressief kan worden.

Ook fysieke activiteit belangrijk voor slimme honden

Op de lijst van slimste hondenrassen staat een groot aantal werkhonden. Dit is geen toeval.  Werkhonden dienen de intelligentie te hebben om zich snel aan te kunnen passen aan nieuwe omgevingen en moeten goed opdrachten kunnen uitvoeren. Werkhonden vereisen een relatief hoge mate van fysieke activiteit. Rassen als de labrador retriever en de Duitse herder zijn rassen gewend aan fysieke activiteit bij bijvoorbeeld het schaap hoeden. Deze honden zijn specifiek gefokt om deze activiteiten goed te kunnen uitvoeren, waardoor fysieke activiteit dus net zo belangrijk is als mentale activiteit.

Bedenk wel dat fysieke activiteit voor deze honden niet een simpel wandelingetje is maar vereisen juist een redelijk hoge mate van rennen en springen, oftewel speeltijd, per dag. Deze activiteiten zorgen ervoor dat deze honden hun natuurlijke energie goed kwijt kunnen.

Let goed op de stamboom bij de aanschaf van een intelligente hond

Helaas is het noodzakelijk om goed op de genen te letten bij de aanschaf van een hond. Idealiter zou dit niet noodzakelijk zijn alleen zijn er helaas veel matig tot slechte kwaliteit fokkers die enkel en alleen in dit beroep zitten voor het geld zonder enige aandacht voor de gezondheid en de levensstandaard van het dier.  

Dit betekent dat honden doorgefokt worden wat allerlei nadelige gevolgen voor de honden met zich mee kan brengen. Daarom is het bij de aanschaf van een nieuwe hond belangrijk om goed op de stamboom te letten, navraag te doen bij de fokker en ook het dier goed te inspecteren met name bij zijn heup en ogen

Een hond kopen brengt verplichtingen met zich mee

Het nemen van een rond, net als elk ander huisdier, kopen betekent voor u als eigenaar een hele verplichting. Dit is misschien nog wel meer waar als u een slimme of intelligente hond in huis neemt. Deze dieren kunnen een stuk meer aandacht en energie van u vragen met name als deze ook, zoals hiervoor genoemd, extra fysieke activiteit nodig hebben. Een punt waar veel mensen die een hond willen nemen niet aan denken is dat er ook extra financiële gevolgen aan vast zitten.

Wie zorgt er bijvoorbeeld voor het dier als u niet thuis bent, wie zorgt er dan voor de fysieke en mentale prikkels? Daarnaast is het belangrijk om deze honden goed op te voeden wat voor veel mensen betekent dat ze ermee op cursus moeten en een grote wisselende hoeveelheid speeltjes en andere materialen in huis moeten hebben.

De voordelen van het hebben van een intelligente hond

Al het voorgaande bij elkaar opgeteld lijkt het misschien alsof een slim hondenras in huis nemen een flinke klus is, echter is dit absoluut voor veel mensen niet waar. Natuurlijk zijn er een aantal overwegingen waar je goed over na moet denken, maar het hebben van zo’n slim en intelligent dier brengt ook heel veel voordelen met zich mee. Hieronder bespreek ik er daar een aantal van.

Een kameraad voor het leven

Elke hond die je in huis neemt biedt een bepaalde mate van kameraadschap en vriendschap. Echter zoals veel mensen u zullen vertellen is het hebben van een intelligente hond uit een van de slimste hondenrassen totaal anders dan het hebben van een ander huisdier. De band die je met een hond als deze kan opbouwen is echt iets unieks en dit brengt een heel bijzonder gevoel met zich mee.

Bij een slimme hond als deze heeft u echt het idee dat het kameraadschap wederzijds is. Daarnaast zijn er tal van voorbeelden waarin een slimme hond mensen uit zeer benarde situaties geholpen heeft. U kunt hierbij denken aan een kameraad in tijden van depressie maar ook aan het redden van levens als het baasje bijvoorbeeld ongelukkig ten val gekomen is.

Een hond neemt u mee naar buiten

Het hebben van een hond, en dus ook het hebben van een intelligente of slimme hond, zorgt er bij mij en bij veel andere mensen voor dat je er meer op uit gaat. Denk bijvoorbeeld aan een zaterdag- of zondagmiddag in het bos of aan het strand waar u alleen niet zo snel naartoe zou gaan maar door dat u een hond heeft hier graag met hem gaat spelen.  

Daarnaast zorgen de dagelijkse wandelingen er ook voor dat u mensen uit de buurt tegenkomt nieuwe connecties maakt en misschien zelfs wel nieuwe vrienden ontmoet. Als laatste betekent dit extra bewegen dat u er zelf ook nog gezonder van wordt.

Is een intelligente hond de juiste keuze voor u?

Je hoort mensen vaak zeggen dat als je eenmaal een slim hondenras gehad hebt dat je nooit meer terug zal gaan naar een van de andere rassen. Persoonlijk ben ik het hier niet helemaal mee eens want niet elk dier past nu eenmaal bij ieder persoon.

Voor sommige mensen is het hebben van een dier dat zoveel mentale prikkels vereist veel te inspannend en past deze niet bij hun dagelijks leven. Echter zijn voor mij persoonlijk de bovenstaande voordelen ding die er voor zorgen dat ik altijd een hond uit een van de slimme hondenrassen zal kiezen.